Proteklu godinu obeležio je veliki pad stranih investicija u celom svetu, oporavak tek 2014.

Prethodna, 2012. godina, obeležena je globalno značajnim padom stranih direktnih investicija (SDI) . Oporavak od ekonomske krize započet 2010. i 2011. trajaće duže nego što se očekivalo, kaže ovogodišnji „Izveštaj UNCTAD-a o svetskim investicijama za 2013“.

UNCTAD, odeljenje Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj, koje u kontinuitetu od 1991.godine jednom godišnje objavljuje izveštaje o svetskim investicijama, konstatuje da su 2012. godine zemlje u razvoju prvi put imale više uspeha u privlačenju SDI od razvijenih zemalja. U nedavno objavljenoj publikaciji “World Investment Report 2013“ navodi se da se devet ekonomija  u razvoju, među kojima i Čile, Meksiko, Koreja, Singapur i Kina, našlo među 20 zemalja u koje je došlo najviše investicija. One su apsorbovale 142 milijarde dolara više od razvijenih zemalja.

Top 20 host economies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Evropi su veliki pad SDI zabeležile Belgija i Nemačka, koja je sa 49 milijardi dolara SDI u 2011. pala na samo 6,6 milijardi u 2012.godini. Priliv u zemljama južne Evrope, među kojima su i zemlje pogođene državnim dugom: Grčka, Italija, Portugalija i Španija, više je nego prepolovljen u  prošloj godini. Globalno, SDI su sa 1,65 biliona dolara u 2011. pale na 1,35 biliona dolara u 2012.

I ovogodišnje istraživanje magazina FDI Intelligence, istog onog koji je Vojvodinu pre dve godine proglasio za četvrti region u Evropi u kategoriji efektivnosti troškova ulaganja, potvrđuje da je u 2012.godini došlo do zastoja u oporavku od krize. Prema njihovom „Izveštaju o stranim za investicijama za 2013.godinu“ („The FDI Report 2013“), broj SDI projekata opao je za 16,38% u 2012.godini, dok je 2011. godina beležila rast od 8,54% u odnosu na 2010. Manje direktnih stranih investicija objašnjava se, između ostalog, sporijim privrednim rastom u Kini, koji je doveo do toga da kompanije smanje kapitalno intezivne investicije. Prema ovom izveštaju, u Evropi su SDI u 2012. pale za čak više od 20%, a to se najviše osetilo u Nemačkoj, dok su jedino Poljska i Španija osetile porast  u prilivu stranih investicija.

Kada su sektori u pitanju, u Evropi je u 2012. po pitanju stranih ulaganja ICT sektor bio na prvom mestu (na drugom mestu 2011.), apsorbujući gotovo četvrtinu SDI.  Poslovne i finansijske usluge pale su na drugo mesto, što je odraz slabosti finansijskog sektora u Evropi, mada one i dalje čine petinu SDI projekata u regionu. Saobraćaj i skladištenje skočili su sa 5. na 3. mesto. Dok je pet najjačih sektora doživelo pad u broju projekata i visini investicija, nafta i prirodni gas zadržali su isti nivo iz 2011, dok su obnovljivi izvori energije zabeležili veći broj projekata.

slika 1 slika 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prognoze

Prema UNCTAD-u, nivo SDI će i u ovoj godini ostati na nivou iz 2012. godine, a nešto veći priliv očekuje se tek 2014, kada bi nivo SDI mogao dostići 1,6 biliona dolara, odnosno 1,8 biliona dolara u 2015. Značajni rizici i dalje postoje, uključujući tu i slabost globalnog finansijskog sistema, slabijeg rasta u EU i značajne političke neizvesnosti u oblastima koje su ključne za poverenje investitora.

Ovaj scenario zasniva se na različitim pokazateljima, između ostalog i na UNCTAD-ovom Istraživanju o mogućnostima svetskih ulaganja 2013 – 2013 (World’s Investment Prospect Survey 2013-2015), ekonometrijskom modelu za predviđanje priliva SDI. Cilj ovog istraživanja je da pruži uvid u srednjeročni priliv SDI i ove godine je poslat na adrese menadžera 5000 internacionalnih kompanija, kao i profesionalaca u 245 nacionalnih agencija za promociju SDI. Kroz odgovore, oni su davali svoje viđenje globalne investicione klime, očekivane promene u njihovim kompanijama po pitanju SDI rashoda, internacionalizacije itd. I stručnjaci u IPA agencijama davali su svoje viđenje investicione klime u svetu i svoje mišljenje o tome koje zemlje-investitori najviše obećavaju.

Rezultati su pokazali da agencije zemalja u razvoju imaju velika očekivanja za mašinsku i tekstilnu industriju. I pored neizvesnosti, više od polovine ispitanika iz zemalja u razvoju i oko 40% njih iz razvijenih zemalja predviđa povećanje priliva SDI.

Promising industries

Iako su zemlje u razvoju postale bolji investitori, većina agencija vidi internacionalne kompanije razvijenih zemalja kao izvor SDI koji najviše obećava na srednjeročnom planu. Na prvom mestu je Kina, koju čak 60% ispitanika vidi kao potencijalno najveći izvor SDI, a potom slede SAD, Nemačka, Velika Britanija, Japan, Francuska itd. Kao najbolji domaćini za SDI u periodu 2013-2015. viđeni su opet Kina i SAD, a potom i Indija, Indonezija, Brazil, Nemačka. ..

Nekoliko međunarodnih i istraživačkih instituta očekuje nešto viši priliv SDI u 2013. godini.  Međunarodni monetarni fond („World Economic Outlook Update 2013) predviđa skroman porast SDI u zemljama u razvoju, i to sa 446 milijardi dolara u 2012. na 477 milijardi u 2013. godini. Slično tome, Institut za međunarodne finansije (Institute of International Finance IIF) procenjuje da će zemlje u razvoju sa 499 milijardi u 2012. dostići oko 517 milijardi dolara u 2013.

Magazin FDI Intelligence navodi da bi nastavak dužničke krize i neizvesnost od budžeta u SAD mogle negativno uticati na globalni priliv SDI u 2013, očekujući pad od 20% u svim regionima sveta, koji će se boriti da održe nivo SDI iz 2012. Dok je prethodnih godina bilo rasta nekih industrija, poput  kreativne ili obnovljivih izvora energije, stručnjaci ovog magazina ne vide koja bi to industrija ove godine mogla da održi nivo SDI, osim nafte, gasa i teške industrije u Severnoj Americi i još nekim zemljama.

Održivi rast stranih direktnih investicija će zahtevati rešavanje dužničke krize u Evropi, politiku sigurnosti u SAD i veću političku stabilnost na Bliskom istoku i u delovima Afrike i malo je verovatno da će do povećanog toka stranih direktnih investicija doći pre 2014. godine.

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>