Prava vrednost stranih investicija

Gost autor: Snežana Vuković, direktorica TRS Swiss Production, Petrovaradin

U četvrtak 29. novembra, naša kompanija TRS SWISS PRODUCTION otvara nedavno renovirani proizvodni objekat u Petrovaradinu, gde poslujemo na 14.000 m2 zatvorenog prostora. Otvaramo   vrata kompanije kako bismo prvenstveno zvaničnicima Srbije i Vojvodine pokazali šta radimo, tajne naše specifične delatnosti, kao i da predstavimo neke planove za budućnost. Imaćemo čast i da ugostimo Nj.E. Majkla Kirbija, američkog ambasadora u Republici Srbiji, jer istoga dana želimo da proslavimo i prvu godišnjicu od kako nas je preuzela američka kompanija Clover.

U nekim razmišljanjima o ovom događaju i svemu što ga okružuje, od samih početaka do danas, kada smo izuzetno uspešna kompanija u svom sektoru, razmišljala sam zapravo i o tome šta je prava vrednost strane investicije? Koje smo vrednosti mi konkretno svojom investicijom doneli u Srbiju i na neki je način obogatili? Svesna sam da ova tema oduvek unosi dosta kontroverzi i da se uglavnom   spekuliše o količinama novca koji su ovde investirane. Ja mogu da kažem da je do sada 12 miliona evra uloženo u naše poslovanje u Srbiji, ali to ne treba da bude u fokusu naše pažnje.

Najveća vrednosti koje smo mi kroz investiciju u stari pogon perovaradinske „Pobede“ doneli su  znanje, tehnologija, veštine organizacije rada i discipline, organizaciona kultura. To je nešto što Srbiji treba možda i više nego bilo šta drugo. To je duh koji možete da osetite kada dođete u našu kompaniju, koji prožima svaki i najmanji deo firme. I to je nešto što su mnoge od naših kompanija izgubile tokom godina ekonomske izolacije i krize, koje nisu imale kontakte sa partnerima iz inostranstva i, samim tim, ni sa promenama koje su se desile u poslovanju uopšte. Ja mogu sa ponosom da kažem da su naši zaposleni sposobni da šire način i kulturu rada, gde god otišli i šta god radili, i to je nešto što će ostati kao trajna vrednost i korist za Srbiju.

Lična karta kompanije

  • TRS Swiss Production, osnovana 1988. u Švajcarskoj, jedan je od najvećih reproizvođača toner kertridža za laserske štampače u Evropi (više od 500 različitih modela za sve značajne proizvođače printera).

  • Kompanija posluje od 2006. godine u Vojvodini. Na površini od oko 14.000 kvadratnih metara u delu pogona stare „Pobede“ u Petrovaradinu, radi 450 zaposlenih, i to je najveći njihov pogon u Evropi.
  • Očekuju da ukupan prihod kompanije za 2012. godinu dostigne 30 miliona evra, pri čemu 96% čini izvoz. Proizvodi su namenjeni za tržišta Britanije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Portugala, afričkih zemalja itd.
  • Dobit se ne iznosi iz naše zemlje, već se čuva za jačanje finansijske pozicije preduzeća. Važno im je ekološki čisto poslovanje. U potpunosti su dostigli ‘zero waste’ koncept i rade u saglasnosti sa svim zakonima Srbije i EU koji se odnose na rad, zapošljavanje i zaštitu okoline.
  • Pre godinu dana postali su deo američke grupacije Clover Holdings Inc, koja je svetski lider u vertikalno integrisanim, kompletnim ekološkim rešenjima, pod čijim je okriljem nastavljen rast proizvodnje, prihoda i broja zaposlenih.
  • Otvarajući vrata svoje fabrike, TRS Swiss Production želi javnosti da približi svoju, po mnogo čemu specifičnu industriju, da pokažu renoviran deo pogona, najavi nove planove i obeleži godišnjicu od kako su preuzeti od strane Clover-a.
This entry was posted in Srpski. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>