Reakcija na tekst Telegrafa „BRUKA: Srbija ima najveće doprinose na planeti!“

Autori su sve kolege u VIP-u koje su zvale, preračunavale i pomogle da ovo sastavimo.

Kada reč BRUKA napišeš velikim slovima, lako je privući pažnju čitalaca, koji neće proveravati informacije. Ovakav naslov svakako privlači pažnju, nije problem da pređe granice naše zemlje, da ne govorimo o tome koliko će da iznervira građane Srbije. Videli smo juče da su vest prenosili mediji, agregatori vesti, tvitovalo se. Međutim, kako malo prelazi i granice profesionalizma, imamo potrebu da reagujemo. S obzirom na to da su aktivnosti VIP Fonda, pored ostalih, poboljšanje investicione klime i  promocija Vojvodine, ali i cele Srbije, kao značajne investicione lokacije, smatramo da u etar bar ne treba da idu one informacije koje dodatno kvare poljuljan imidž Srbije, a pri tome nisu tačne.

Prema tekstu Telegrafa, „u Srbiji se za porez i doprinose na zarade izdvaja 69,8 odsto od ukupne neto zarade, i po tome je naša zemlja lider u svetu“. Kao izvor navodi se KPMG – renomirana konsultanstka kuća koja pruža usluge revizije, te usluge poreskog i finansijskog savetovanja. Nakon što smo ih kontaktirali, od njih smo dobili kompletno istraživanje.

Pomenuto istraživanje obuhvatilo je komparativnu analizu poreskih politika u velikom broju zemalja u svetu. Srbija se ovde rangira po dva kriterijuma – visini stope poreza na dohodak građana i poreza na kapitalnu dobit. Niti jedan od ova dva podatka nisu objavljena u tekstu Telegrafa.

Osim toga, evidentno je da se tabela objavljena u Telegrafu ne pojavljuje u samom istraživanju. Želimo da verujemo da je novinar, u najboljoj nameri da informiše čitaoce, pokušao samostalnim istraživanjem da predstavi stope poreza na zarade i socijalne doprinose u Srbiji, u poređenju sa podacima datim u analizi KMPG-a. U prevodu, Srbije nema u originalnoj tabeli KPMG-a, već ju je novinar sam dodao i tom prilikom učinio suštinsku grešku u metodologiji obračuna. Naime, stope poreza na zaradu i stope socijalnih doprinosa obračunavao je na neto zaradu, dok je KMPG to radio krenuvši od bruto zarade, odnosno uzimajući u obzir efektivne stope koje se dobijaju uzimanjem ukupnih poreza na bruto primanja pre odbitaka. Nije na nama da sudimo da li je onda takvu tabelu trebao potpisati sa KPMG, to će oni, kao autori originalnog istraživanja, morati da učine sami.

Da je novinar Telegrafa koristio istu metodologiju kao i KPMG, došao bi do saznanja da stopa poreza na zarade u Srbiji iznosi 12%, a ne 34%, dok stopa socijalnih doprinosa iznosi 17,9%, a ne navedenih 35,8%. Ukoliko ove, metodološki ispravne, podatke integrišemo u objavljenu tabelu, videli bismo da je poreski sistem Srbije i te kako konkurentan onom u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama.

U zvaničnoj izjavi koju je KPMG dostavio medijima povodom ovog istraživanja, a u vezi sa porezom na dohodak građana, piše:

„Prema rečima Igora Lončarevića, partnera u poreskom odeljenju u KPMG kancelariji u Beogradu, Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa relativno nižom stopom oporezivanja, kao što su Češka, Rumunija, Rusija, Slovačka i Ukrajina, gde se poreska stopa kreće od 11% do 20%. Iz našeg neposrednog okruženja, od zemalja koje su učestvovale u istraživanju  nižu stopu oporezivanja ima Bugarska (10%), dok je poreska stopa u Hrvatskoj značajno viša (kreće se do 40%).“

Isti ovaj tekst poslali smo juče i uredništvu Telegrafa. Nije bruka biti fin.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Reakcija na tekst Telegrafa „BRUKA: Srbija ima najveće doprinose na planeti!“

  1. Nevena says:

    Socijalni doprinosi su 17,9 x 2, na teret radnika i na teret poslodavca. Barem ja tako moram da placam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>