Direktne strane investicije u Vojvodini u prvom kvartalu 2012.

Za prva tri meseca 2012. godine najavljeno je oko 138 miliona evra stranih direktnih investicija (SDI) u Vojvodini, koje bi trebalo da rezultiraju zapošljavanjem skoro 4.000 ljudi. #Jako dobro.

Od ranije najavljenih investicija, tokom protekle dve godine mahom, u prvom kvartalu je realizovano oko 21,46 milion evra, i zaposleno je 317 radnika.

Sigurno je da to ima veze sa prestrojavanjem na globalnoj sceni,  ali ima veze i sa dobijanjem kandidature Srbije za EU, nagradom koju je Vojvodina od magazina fDi Intelligence dobila kao četvrti region u Evropi u kategoriji efektivnosti troškova ulaganja, kao i činjenicom da kompanije koje su u prethodnom periodu ušle u zemlju, a kojih u Vojvodini prema našim statistikama (i jedinim koje trenutno možete dobiti) ima više od 230, mahom jesu zadovoljne poslovanjem u ovom regionu. Kada dođete u situaciju da ružno i načičkano izgleda kada logoe svih prisutnih stranih kompanija stavite na mapu, onda su to slatke muke i lakše je graditi buduću strategiju za privlačenje drugih.

U nastavku teksta vas podsećamo samo na neke od pozitivnih SDI vesti iz prvog kvartala:

Nemački Henkel će ove godine u Inđiji izgraditi još jednu fabriku koja će biti regionalni centar za proizvodnju fasadnog maltera za ceo Balkan, i koja će otvoriti oko 50 novih radnih mesta. U prvoj fazi izgradnje biće uloženo između 15 i 20 miliona evra.

U Siemensu u Subotici je u toku proširenje proizvodnog pogona i ugradnja nove opreme vredna 3 miliona evra, a do početka 2014. godine planirano je uvođenje novih tehnoloških procesa vrednih 21 milion evra.

Nemački diskontni lanac Lidl otvara tri supermarketa. Za sada nije sigurno u kom gradu će biti izgrađen prvi, ali je poznato da je polovinom marta potpisan ugovor o kupovini zemljišta u Zrenjaninu, na kojoj će se graditi  supermarket veličine oko 2.000 kvadratnih metara. U izgradnju i opremu biće uloženo oko 1,5 miliona evra, a zaposleno oko oko 25 radnika.

U Zrenjaninu je pre par dana otvorena i fabrika francuske kompanije Mekaplast, koja je uložila više od 10 miliona evra u novi pogona za proizvodnju plastičnih komponenti za automobile, čiji je najveći deo namenjen za ugradnju u automobile u kragujevačkom Fijatu. Do kraja 2013. godine posao će dobiti 120 radnika. Ova kompanija sa sedištem u Monaku danas zapošljava 5500 radnika u 15 zemalja sveta.

Engleska kompanija Albon, koja od 2005. godine u Šimanovcima proizvodi mašinske elemente i alate za automobilsku industriju, najavila je izgradnju fabrike u Rumi za proizvodnju rezervnih delova za Ford Motor Company. Najavljeno je ulaganje od oko 7,5 miliona evra, a biće zaposleno oko 200 radnika. Proizvodnja bi trebalo da počne početkom 2013. godine.

Svarowski ulaže 21. milion evra u fabriku u Subotici, u kojoj će biti zaposleno 550 ljudi.

U fabrici guma Mitas u Rumi je 20. marta pušten u rad novi pogon za proizvodnju guma za poljoprivrednu mehanizaciju, namenjenu uglavnom izvozu. Investicija je vredna 3,5 miliona evra.

U Rumu dolazi i hrvatska kompanija Adrijana Teks, članica italijanske Kalcedonije, koja je najavila izgradnju pogona od 5.000 kvadrata za proizvodnju kupaćih kostima. Vrednost investicje iznosiće 7,2 miliona evra, a u pogonu će raditi oko 70 radnika. Podnet je elaborat za izgradnju pogona na 5.000 kvadrata.

Sa druge strane, Skupština grada Subotice je Kalcedoniji ustupila osam hektara građevinskog zemljišta za izgradnju fabrike. Planirani iznos investicije iznosi 20 miliona evra, a sama izgradnja fabrike od 18.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni Mali Bajmok počela bi sledeće godine. Kalcedonija planira da do 2014. zaposli 1000 radnika.

Prve investicije u nekim opštinama

Italijanski proizvođač jakni Pieffe Fashion otvorio je pogon u Beloj Crkvi. Kompanija je zaposlila 100 radnica, a u naredne tri godine planira zapošljavanje još 150 radnika. Roba proizvedena u Beloj Crkvi izvoziće se u Italiju. To je prva strana investicija u Beloj Crkvi.

Odžaci dobijaju svoju prvu greenfield investiciju. Velika svetska kompanija Magna Seating, deo svetske kompanije sa sedištem u Torontu, u Odžacima otvara pogon za proizvodnju presvlaka i tapacirunga za prvu ugradnju sedišta za automobile, u kojoj će biti zaposleno 444 radnika do 2015. godine.

Još jedna novina u Odžacima je prodaja Hipol plasta. Austrijska kompanija Grainer kupila ga je za 1,25 miliona evra. Investicija će iznositi između 6 i 7 miliona evra. Kompanija preuzima 60 radnika Hipol plasta, a planira zapošljavanje dodatnih 100 radnika.

Dobar početak godine za Sremsku Mitrovicu

Nemačka kompanija MC Bauhemi, proizvođač građevinskih lepkova i drugih komponenti, takođe u Sremskoj Mitrovici, na proleće počinje izgradnju fabrike u industrijskoj zoni „Jezero“ na 9.000 metara, u kojoj će za početak raditi oko 40 radnika. Proizvodiće hemijske supstance i aditive za potrebe građevinske industrije Srbije i izvoza. U ovom gradu i livnica čelika Sirmijum Stil, koja već godinu dana radi i zapošljava oko 200 radnika,najavljuje novu valjaonicu čelika i fabriku eksera, sa još 200 radnika, čija bi realizacija mogla biti završena sledeće godine.  Sremska Mitrovica je postigla dogovor i sa slovenačkom kompanijom Kopitarna iz Sevnice, koja namerava početkom iduće godine da započne izgradnju fabrike, u kojoj će biti uposleno 180 radnika.

Južnokorejska kompanija Mecen IPC otvorila je u Novoj Pazovi zajedno sa domaćom firmom Evropa ineks fabriku, koja će proizvoditi izolacione materijale visokog kvaliteta za domaća i strana tržišta. Ukupna vrednost investicije je 4 mil EUR, zaposleno je 35 ljudi, a do kraja naredne godine biće otvoreno još 60 novih radnih mesta.

VIP Fond je od početka godine primio 20 novih upita potencijalnih stranih investitora, što je znatno više nego u prva tri meseca prethodnih godina.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>