Misli globalno, privlači lokalno – Lokalne samouprave i Internet

Cilj seminara „Misli globalno, privlači lokalno – Lokalne samouprave na Internetu“, koji je uSeminar VIP fonda: Lokalne samouprave i Internet organizaciji VIP fonda održan 28. februara u Skupštini Opštine Žabalj, bio je da ukaže na koji način danas lokalne samouprave uz pomoć Interneta mogu da budu brže, efikasnije i ekonomičnije u pružanju usluga svojim korisnicima, komunikaciji sa građanima i drugim ciljnim grupama, promovisanju usluga, lokacija i aktivnosti, privlačenju stranih direktnih investicija (SDI).

Tema je privukla dovoljno pažnje, te su srca organizatora  (a verujemo i govornika – big teeth smiley), bila puna koliko i skupštinska sala u Žablju. Gosti govornici su bili Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Ivić, pomoćnik direktora Uprave za Digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština, Marija Mutić, PR Centra modernih veština i ja, kao PR VIP Fonda. Moderator je bio direktor VIP fonda Branislav Bugarski, a domaćin Branko Stajić, predsednik Opštine Žabalj. Gosti na seminaru bili su i  potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić, predstavnici Zapadnobačkog okruga, Regionalne privredne komore Zrenjanin i drugi.  I još da kažemo ovo. Prema evoluacionim listićima, polaznici seminara bili su zadovoljni. Nije etički da govorim sada koje smo ocene dobili, ali ću reći samo da smo svi odlikaši, osim Gordane Čomič, koja je skoro vukovac.

Svi seminari koje smo do sada održali u Vojvodini – a od 2006. bilo ih je 23 – imali su za cilj da zaposlene u vojvođanskim lokalnim samoupravama upoznaju sa novim trendovima i alatima u privlačenju SDI: nastupi na sajmovima, javno-privatno partnerstvo (PPP), industrijski parkovi, lanac snabdevanja u poljoprivredi itd. Ova poslednja tema nametnula se sama, jer promene u novim tehnologijama, koje menjaju svet i način na koji danas poslovanje u globalu funkcioniše, ima i te kako veliki uticaj na ekonomiju i funkciju lokalnih samouprava. Od toga da danas građani mogu putem Interneta da podižu dokumenta, pa do činjenice da lokalne samouprave svoje veb stranice, uz povećane aktivnosti na društvenim mrežama i boljim pozicioniranjem na pretraživačima, mogu da iskoriste kao alat sa kojim će privući investitore. Danas besplatno, ili uz neznatna ulaganja u početku, lokalne samouprave mogu da osvoje deo tog prostora koje je izvorište svih informacija i na kojem se obavlja većina poslovnih transakcija, i na taj način povećaju mogućnost za dolazak novih investicija. Istraživanja pokazuju da danas više od 90% biznismena i donosioca odluka upravo na Internetu pronalazi poslovne informacije, što potvrđuje koliko je taj prostor velik i da ga treba ozbiljno shvatiti. Kada su naše lokalne samouprave u pitanju, situacija je svakako bolja nego pre nekoliko godina, ali je daleko od sjajne.

Zato smo sigurni da tema „Misli globalno, privlači lokalno – Lokalne samouprave na Internetu“ može da bude vrlo korisna onim lokalnim samoupravama koje u prepoznavanju promena koje tehnološki svet – ponekad pod prevelikim pritiskom – postavlja na naša ramena, te promene žele da prihvate kao alat ili kao igru. Igru bacanja kamena s ramena. Možda se čini teško, ali uz vežbu, dobaciš baš daleko.

Sve prezentacije sa ovog seminara postavili smo na naš sajt (rubrika Prezentacije), a  prezentacije eUpave nalazi se ovde.

This entry was posted in Srpski. Bookmark the permalink.

2 Responses to Misli globalno, privlači lokalno – Lokalne samouprave i Internet

  1. Dalibor Vinkić says:

    Odličan seminar, pre svega koristan jer nam je ukazao u kom pravcu treba da se krećemo. Hvala predavačima.

    • Dalibore, hvala što ste se javili i bili na seminaru (ako sam dobro shvatila :)

      Iskreno se nadamo da će seminar imati i neke konkretne rezultate, mada sam ja sigurna da hoće. Pozz od mene i VIP-a, a pozdraviću i ostale govornike. Da li se vidimo opet, ne nekom sledećem seminaru? Ili bar na blogu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>